22 octombrie 2018 3 min de citit

Lumea perfecta in propriul apartament

Potrivit traditiei, in aproape fiecare casa gasim plante de ghiveci care decoreaza pervazul ferestrelor. Uneori insa gospodinele nu iau in calcul faptul ca stratul de flori de la geam blocheaza o parte din lumina soarelui. In acest articol o sa va povestim despre o solutie ideala care va inverzi apartamentul dumneavoastra, fara sa va ocupe mult spatiu si timp pentru ingrijire.

Terariile.Istoria lor este destul de veche. Ele au fost inventate, la inceput, din necesitate. In epoca victoriana vasele sigilate permiteau exploratorilor sa transporte plante vii de pe un continent pe altul. Conditia era ca in interiorul „cutiei” sa fie creat un mediu propice si echilibrat, iar dupa ce era sigilat, vasul mentinea o atmosfera constanta pentru plantele din el. Erau un fel de sere in miniatura.

terariu-plante-suculente-scortisoara

In 1829 doctorul londonez Nathaniel Bagshaw Ward a descoperit accidental ca aceste ecosisteme miniaturizate inchise ar putea servi nu doar la transportarea plantelor, dar si la cresterea lor. Si asta fara necesitatea vreunei interventii din exterior. Pentru un experiment de-al sau, Ward a inchis intr-un borcan o larva de molie, punandu-i si putin sol, curios daca aceasta se va metamorfoza inauntru. O saptamana mai tarziu, el a observat ca din pamant a rasarit iarba si o feriga. Acest lucru i-a trezit curiozitatea si mai mult. El a putut urmari ciclul apei in interiorul borcanului. Umiditatea evaporata se condensa in timpul zilei pe peretii de sticla, iar spre seara cadea inapoi in pamant. Astfel se mentinea o umiditate constanta. In decursul unui an bolurile de sticla numite „Wardian Cases” (cutiile Ward) au devenit foarte populare. Mai tarziu ele au primit denumirea de terarii.

Terariile au mai multe avantaje:

  • Sunt originale si variate
  • Sunt foarte frumoase si comode
  • Nu ocupa mult spatiu
  • Nu necesita ingrijire continua (astfel puteti merge in vacanta fara a fi nevoie ca vecinii sa va ude florile)
  • Au o perioada lunga de viata
  • Pot fi create si in conditii casnice
  • Sunt potrivite interioarelor moderne.

terariu-led-plante-iarna-zapada 

Cum sa realizati propriul terariu?

La crearea si amenajarea micii gradini, trebuie sa atrageti atentia nu doar la planta, dar si la bolul care o va gazdui. Scapati de ghivecele traditionale si alegeti vase de sticla cu forme neobisnuite. In mod deosebit de frumos in astfel de compozitii se vad ferigile, muschii, lichenii, cactusii, plantele taratoare, suculente si cele de mici dimensiuni (nu mai mult de trei plante in bol). Ca baza pentru ele trebuie sa folositi, in ordinea care urmeaza: pietricele mici, muschi naturali (care pastreaza umiditatea), carbune activ (care purifica apa si absoarbe mirosurile urate) si putin pamant. Intre plante puteti presara nisip, pentru a preveni aparitia mucegaiului, rumegus sau pietre marine (pentru decor).

 Un alt fel de terariu sunt trandafirii criogenati. Ei isi pastreaza naturaletea si frumusetea pana la 25 de ani, datorita unui proces complicat la care sunt expusi. Un aparat special ingheata florile, le extrage umiditatea, apoi le incalzeste treptat timp de 3-4 saptamani. Dupa acest proces, trandafirilor criogenati le este contraindicata expunerea la soare.

sfera-sticla-3-trandafiri-criogenati

In comparatie cu terariile, trandafirii criogenati nu pot fi creati in conditii casnice. Insa ii puteti cumpara chiar stand in fata computerului. Dar, apropo, nu va opriti la primul link aparut in browser. Ati putea gasi trandafiri originali si pe site-urile care nu folosesc tehnicile SEO si nu se afla in varful listei navigatorului dumneavoastra. Astfel, cu un pic de rabdare si bani, va puteti rezolva problema cu decorul apartamentului pentru 10-20 de ani inainte.


Newsletter